пятница, 5 сентября 2008 г.

Грыжи живота

Грижі живота

Грыжи живота При грижах живота на шкірі виникає невеликий горбок, який легко можна вправити пальцями всередину, і грижа як би зникає на якийсь час. Але це не вихід: через деякий час грижа з'явиться знов у супроводі нападу дикого болю. І тоді допомогти людині зможуть лише хірурги. Якщо у людини з'явилася грижа – це тривожний сигнал організму про те, що деякі органи змістилися зі своїх законних місць. При появі грижі необхідно провести повне обстеження, аби виключити появу гриж в майбутньому. Мірсоветов попереджає, що якщо грижа у вас вже є і вона довгий час «поводиться добре» – легко вправляється, нападів болю немає – то це удвічі небезпечно. Чим довше існує грижа, тим ширше стають грижові ворота і тим більше органів зміщуються відносно один одного і порушується їх функціонування. Уявіть собі, що в грижовий мішок потрапляє кишка... Виходить петля, адже по кишці постійно рухається наполовину переварена їжа. Петля утрудняє перистальтику (нормальні скорочення кишечника, необхідні для руху їжі і калових мас), їжа може загнити в кишці, а це багато дуже поганими наслідками – перитонітом і зараженням крові.
Лікування грижі живота. Вилікувати грижу живота можна лише хірургічно. Лікарка робить невеликий розріз, грижове кільце ушивається і органи залишаються на своїх місцях. Аби запобігти розвитку грижі можна спробувати укріплювати м'язи черевного преса, але при цьому уникати дуже великих фізичних навантажень.

Пупкові грижі

Лечение грыжиДосить часто зустрічаються пупкові грижі, вони входять до числа гриж живота. Найчастіше цей вигляд гриж виникає в дуже ранньому віці, коли немовля багато кричить, напружуючи черевце, і слабкі сухожильні в'язки пупкового кільця не витримують напруги м'язів і виникає грижа. Пупкова грижа може самоліквідіроваться з часом, коли пупкове кільце сформується, тобто через 5-6 років. Але буває і так, що «зароблена» в груднічковом віці пупкова грижа проявляє себе лише, коли людина стає дорослою.
Лікування пупкової грижі. Біля груднічков грижу лікують консервативно: лікарка накладає на живіт широкий лейкопластир, перешкоджаючи розтягуванню м'язів і сухожиль, і грижа поступово проходіт. Мірсоветов хотів би захистити вас від спроб самостійного лікування пупкової грижі у немовляти – аби правильно накласти пластир, потрібне хороше знання анатомії, інакше можна лише нашкодити. Якщо пупкова грижа виявлена у дорослої людини, вилікувати її можна лише хірургічним дорогою. Є декілька методів:
  1. аутопластіка: метод, при якому цілісність черевної стінки відновлюється за рахунок власних тканин. При цьому на місці грижі оболонка товщає, аби не допустити повторної появи грижі;
  2. ендоскопічний метод лікування є малотравматічноє хірургічне втручання, при якому на пупкове кільце накладається імплантант – сітка, що заважає випинанню грижі.
Запобігти розвитку пупкової грижі задоволено легко. Якщо у дитяти немає природженої грижі, просто не давайте йому довго кричати. Якщо немовля покрічит 5-10 хвилин – це не страшно, а ось якщо маляті доводиться нестямно волати по півтори години підряд – це вже серйозна передумова для розвитку пупкової грижі.

Пахова грижа

Пахова грижа – це природжений дефект, який виникає із-за незарощення ділянки очеревини, яка покривала яєчко. Яєчко опустилося в мошонку, а ділянка очеревини випнулася назовні. Таким чином, при сильних фізичних навантаженнях, частих замках або різкому збільшенні маси тіла, в наявний грижовий мішок потрапляє кишка і грижу доводиться лікувати негайно.
Лікування пахової грижі. Пахова грижа лікується лише хірургічним дорогою. На щастя, сучасна хірургія віддає перевагу ендоскопічному методу, при якому дефектну ділянку черевної стінки ушивають або накладають спеціальну сітку, що перешкоджає випинанню грижі.

Грижа хребта

Грыжа позвоночникаСуть грижі міжхребцевого диска та ж, що і біля будь-якого іншого вигляду гриж: оболонка диска стоншується і вміст диска випинається назовні, в порожнину хребетного стовпа. Грижа давить на нервові корінці, через що виникає сильний біль. Спочатку біль з'являється лише після сильних фізичних навантажень, а якщо грижу не лікувати, то біль супроводжуватиме буквально кожен поворот тулуба. Грижове випинання диска затискає нервові корінці і через це порушується провідність нервового імпульсу. Іншими словами, у людини з грижею міжхребцевого диска постійно мерзнутимуть руки, може порушитися чутливість кінцівок, зміниться стан шкіри.
Лікування грижі хребта. Невелике полегшення приносить лежаче положення з піднятими ногами. У цьому положенні перенапружені м'язи розслабляються і іннервація покращується. Можливо, що лікарка порекомендує хворому провести декілька місяців в ліжку, приймати знеболюючі і в деяких випадках це добре допомагає.
Часто допомагає витягнення хребта. При цьому диск дістає можливість встати на місце. Цей метод теж вимагає тривалого постільного режиму і тривалого відновного періоду. Буває, що обоє ці методу виявляються безрезультатними, і тоді диск видаляють хірургічним дорогою. Але це крайній захід, її прагнуть застосовувати лише в самих запущених випадках.
Після операції по видаленню диска хребці, між якими диск прибраний, просто зростаються між собою. Звичайно, це трохи обмежує рухливість тіла, зате біль поступово проходіт і людина дістає можливість жити як всі здорові люди. Період реабілітації після операції по видаленню диска досить тривалий – до 3-4 місяців.
Аби уникнути появи міжхребцевої грижі, прагніть тримати спину прямої, не сутультеся і не сидите довго в одному і тому ж положенні. Часта зміна пози допоможе м'язам швидше розслаблятися і зберігати хребці і міжхребцеві диски в їх природному положенні.
Якщо ви вже проходілі лікування міжхребцевої грижі, Мірсоветов рекомендує вам не нехтувати спеціальними вправами по зміцненню м'язів спини, адже саме сильні м'язи перешкоджають утворенню грижі. Напевно ваша лікарка рекомендувала вам комплекс таких вправ.
Слідуйте вказівкам лікарки і здоровенькі були!

Комментариев нет: