пятница, 5 сентября 2008 г.

будь гарною

Порох, шовк, папір, фарфор – дари Китаю всьому світу безцінні. Що вже говорити про китайську медицину, їх методи діагностики і лікування! Сьогодні на хвилі збільшеної любові до всього східного викликає особливу радість повернення популярності такого прекрасного методу лікування, як акупунктура. Проте, незнання деталей, деякі забобони сприяють тому, що багато людей випробовують страх перед акупунктурою і незаслужено відмовляються від нього. Мірсоветов приготував для вас дану статтю, аби розвіяти всі страхи і об'єктивно розповісти про всі плюси і мінуси древнього китайського методу лікування.

Що таке акупунктура?

 Биологически активные точки (БАТ)Існує цікава легенда про те, як народилася акупунктура як метод лікування. Одного дня селянина мучив головний біль, працюючи в полі, він випадково ударив себе сапою по нозі, і головний біль несподівано відступив. А далі роками проведені емпіричні дослідження показали, що дійсно існує зв'язок між крапками на телі і органами людини. За допомогою різних дослідів і спостережень даоси відкрили, що енергія Ци («дух, енергія») проходіт в людині не хаотично, що вона тече по певних каналах. А там, де ці канали проходят максимально близько до шкіри людини, якраз і знаходяться так звані біологічно активні точки (БАТ).
У чому ж сенс акупунктури, як воно «працює»? Як вже було сказано, кожна біологічно активна точка пов'язана з якимсь органом. Тому механічне роздратування її за допомогою голки активізує приплив енергії або навпаки поглинає надлишок енергетичного потоку.
З того самого першого випадку використання сапи для дії на крапку, медики і учені застосовували безліч різних подразників. Серед них були і гострі камені, і загострені палиці, пізніше почали використовувати голки з дорогоцінних металів. Сьогодні ж в акупунктурі застосовуються дуже тонкі голки з неіржавіючої сталі, а у випадках, коли голки необхідно залишити на декілька днів – срібні або золоті голки.

Коли застосовується акупунктура?

Иглоукалывание Акупунктура застосовується в дуже широкому спектрі захворювань, особлива роль вживання даного методу – анестезія.
Особливо результативне вживання акупунктури при різних болях: головних, болях в спині, попереку, зубному болі, при хворобливих менструаціях. Окрім цього акупунктура застосовується при лікуванні різних артритів і коліту. Результативний метод також при лікуванні ожиріння і нікотинової і наркотичної залежностей.
Благотворно позначається акупунктура на роботі імунної системи. Даний факт є підтвердженням того, що акупунктура – не панацея від всіх бід, і не варто розраховувати на нього, як на останній шанс, коли всі засоби вже перепробувані. Проте в комплексі з медикаментозним лікуванням, масажами в певних випадках, фізіотерапією або ж іншими методами лікування акупунктура робить благотворний вплив на стан хворого.
Добрий результат досягається за допомогою акупунктури при лікуванні ендокринних розладів, захворювань опорно-рухового апарату, очних хвороб, хвороб рота.
Із слів Мірсоветов зовсім не виходить, що один сеанс акупунктури буде вистачає. Аби відчути і побачити результати лікування, необхідно провести як мінімум 10 сеансів. Взагалі, кількість процедур, а також кількість використовуваних голок і методику вживання в кожному індивідуальному випадку визначає лікарка – іглотерапевт.

Як відбувається сеанс голкотерапії?

Процедура починається з того, що врач-іглотерапевт обмацає ділянку тіла, куди колотимуться голки. Це робиться для визначення крапок – емпіричним методом протягом багатьох годинника доктора вчаться визначати біологічно активні точки на телі людини по особливих теплових і інших випромінюваннях від них. Далі лікарка спиртом обробить ділянку шкіри і введе голки. Різні методики акупунктури визначають і різні способи введення голок, а також глибину введення. Залежно від цих чинників позначають седатівний і збуджуючі методи дії.
Сеанс иглотерапии Седатівним називається метод сильного роздратування, тобто коли на крапки виявляється протягом тривалого відрізання часу наростаюче роздратування. Седатівний метод у свою чергу має дві варіації. Перша – це коли не більше 2-3 голок вводять в тканини обертальними рухами на глибину від 1,5 до 8 см, голки залишаються на період від півгодини до двох діб. Другий метод – це коли голки вводять в 2-4 крапки більш щадними обертальними рухами. Такий метод можна застосовувати навіть на дітях.
Використання седатівного методу лікування в голкотерапії надає заспокійливі і болезаспокійлива дія.
Збуджуючий же метод характеризується слабким короткочасним, але при цьому швидким роздратуванням всіх крапок. Глибина введення голок від 3 мм до 1 см, а період дії від 30 секунд до 5 хвилин. Такий метод надає стимулюючу, збуджуючу і тонізуючу дію. Застосовується як для дорослих, так і для дітей в наступних випадках: колапс, параліч, неврит лицьового нерва, атонічні замки, імпотенція.
Аби підсилити лікувальний ефект до голок проводять електричний струм або тепло, також застосовується ручне або механічне обертання голок.
Не варто дивуватися, якщо під час наступного сеансу доктор змінить метод вживання голок – таким комбінуванням досягається максимальний результат в голкотерапії.
Здається, що акупунктура – це щось з області езотеричного: енергетичні потоки, біологічно активні точки, енергетичні канали. Проте Мірсоветов готовий розвіяти таке враження, розповівши про те, що відбувається з біологічної точки зору під час сеансу. Наприклад, під час сеансу голкотерапії, направленому на ліквідацію болю відбувається наступний процес. Після введення голки починається стимуляція м'яза, який відправляє сигнал в центральну нервову систему і, тим самим, звільняє ендорфіни (морфіноподобниє речовини, що виробляються в організмі під час болю і стресів), які блокують сигнали про біль в головний мозок. Отже нічого надприродного: використовуваний тисячоліттями спосіб лікування сьогодні застосовується вже з науковим обгрунтуванням.

Що ще потрібно знати про акупунктуру?

Иглоукалывание безопасно, потому как применяемые иглы одноразовые
  • Акупунктура не хвороблива процедура, тому як вживані голки досить тонкі (завтовшки, порівнянною з людським волосом). Деякий дискомфорт може доставити сам момент уколу. Також може виникнути легке оніміння і невелике свербіння, якщо для стимуляції використовується електричний струм.
  • Акупунктура безпечна, тому як вживані голки одноразові.
  • Відразу після сеансу голкотерапії не варто сідати за кермо або управляти іншими механізмами, тому що акупунктура надає сильну заспокійливу дію.
  • Вартість процедури вагається від 300 рублів (поверхнева акупунктура) до 3500 (пролонгована установка золотої голки). В середньому ж сеанс голкотерапії коштує близько 1000-1200 рублів.
  • Кількість сеансів визначає лікарка, проте найчастіше лікування дає результат, якщо триває протягом 4-5 тижнів по два сеанси в тиждень.
  • Після видалення голок можлива незначна кровотеча з місця проколу, а також легке запаморочення, ці симптоми досить скоро проходят.
  • Хоча випадки проколу легенів, судин або нервів, або попадання інфекції досить рідкі -так або інакше, Мірсоветов радить вибирати висококваліфікованих фахівців в клініках, що зарекомендували себе. Перед сеансом все ж переконаєтеся, що лікарка використовуватиме стерильні голки (як ми вже говорили, сьогодні в голкотерапії використовуються одноразові голки, але проте, особисто переконатися не перешкодить).
Безперечною перевагою голкотерапії перед медикаментозним лікуванням полягає в тому, що ліки часто викликають те, що звикається, що заставляє збільшувати дозу, а акупунктура надає лікувальну дію, не маючи шкідливих наслідків. Мало також і протипоказань до голкотерапії: деякі шкірні захворювання, вагітність. Єдино, що не варто проводити сеанс відразу після їди і натщесерце.
А багатовікове вживання голкотерапії при лікуванні різних захворювань свідчить лише про високу ефективність методу.
Бажаємо вам довгих років здорового життя!

Комментариев нет: